top of page

  רוזי © 

מניעה וטיפול באנמיה

הגדרה

אנמיה הינו מצב בו יש בגוף רמה נמוכה של כדוריות דם אדומות או של המוגלובין. המוגלובין הנו חלבון שמכיל ברזל הנמצא בכדוריות הדם האדומות ותפקידו לשאת חמצן לכל רקמות הגוף. אנמיה יכולה להיגרם עקב מחסור באחד מרכיבי ההמוגלובין: ברזל (האנמיה הנפוצה ביותר), חומצה פולית או ויטמין B12, בשל הרס מוגבר של כדוריות עקב מחלות מולדות, כמו טלסמיה ואנמיה חרמשית, בשל טראומה או עקב מחלה. אנמיה יכולה להיות כרונית או מצב זמני. 

 

אנמיה והריון

במהלך ההריון עולה נפח הדם שלך ב- 50%. אמנם גם נפח הפלסמה (הנוזל של הדם) וגם נפח הכדוריות האדומות עולים, אבל נפח הפלסמה עולה יותר ולכן יש ירידה יחסית בריכוז ההמוגלובין ובכדוריות הדם האדומות. מצב זה נקרא "אנמיה פזיולוגית של ההריון" והוא נחשב תקין, כל עוד רמות ההמוגלובין תקינות להריון.

 

רמות המוגלובין 

אצל נשים רמות המוגלובין תקינות נעות בין 12-16, בזמן ההריון ערך ההמוגלובין צריך לרדת מתחת 11 כדי שזו תיחשב אנמיה.

 

סימפטומים

אם יש לך אנמיה, יתכן ולא תרגישי בכך, אך ייתכן כי תחושי עייפות רבה, סחרחורת, חולשה וקוצר נשימה, כמו כן ייתכן כי יופיעו חיוורון ונשירת שיער.

 

מניעה וטיפול

אכילת מזונות עשירים בברזל, חומצה פולית וויטמין B12 היא הדרך למנוע אנמיה או לטפל באנמיה קלה, במידה והאנמיה חמורה, יש ליטול תוספים, בהתאם לסיבת המחסור. במקרה של אנמיה קשה לעתים יש צורך בטיפול רפואי.

 

מזונות עשירים בברזל

בשר אדום והודו, ירקות ירוקים, עדשים, קוואקר, טחינה, גרעיני דלעת, טופו, משמש מיובש.

 

תוספים מומלצים

 

Spaton- מי מעיינות מווילס העשירים בברזל. התוסף מגיע בחבילה חודשית ובה שקיות אישיות, יש ליטול שקית ביום.

 

פלורידקס- מכיל צמחי מרפא אורגניים (תרד, סרפד, שומר..) ויטמיני b, c וברזל גלוקונאט דו ערכי. יש לקחת 2 כפיות פעמיים ביום ולשמור בקירור.

 

פרוביוטיקה- להעשרת פלורת המעי ("החיידקים הטובים") כדי לשפר ספיגה. פרוביוטיקה ניתן להשיג מכבישה ביתית של כרוב.

 

 

מתכונים מומלצים (קישור)

 

 

 

הידעת?

 

  • ברזל נספג טוב בסביבה חומצית ולכן עדיף לצרוך מזונות העשירים בברזל ובויטמין C או ליטול את שני התוספים  יחד על קיבה ריקה.  

 

  • אם תוסף הברזל גרם לך לעצירות, נסי להחליף תוסף ולהרבות באכילת סיבים תזונתיים ושתייה.

 

  • תוסף ברזל נוזלי נחשב כבעל ספיגה טובה יותר ובעל פחות תופעות לוואי.

 

  • ישנם חומרים המפריעים לספיגת הברזל בגוף ולכן לספיגה מירבית יש ליטול תוספי ברזל שעתיים לפני/אחרי שתיית תה/קפה/קולה ומזונות עשירים בחומצה אוקסלית, כמו תרד, עגבניות וקקאו.

 

 

והעיקר הבריאות !

 

 

bottom of page