top of page

  רוזי © 

טיפול בתינוק בימים הראשונים לאחר הלידה

 

למרות מה שאולי מקובל לחשוב, תינוק הוא לא  "בן אדם קטן", אלא בן אדם עם צרכים השונים

לחלוטין משל אדם מבוגר ולכן הוא דורש טיפול והתייחסות מיוחדים. אם את אמא ותיקה, ייתכן כי

הטפול בתינוק החדש קל לך ואת כבר יודעת לזהות מתי הוא רעב, כמה הוא צריך לאכול, מתי הכי

טוב לרחוץ אותו, ואולי את גם מבדילה בין סוגי הבכי השונים. אך אם זהו תינוקך הראשון סביר שאת

מבולבלת, חוששת ואולי אפילו חסרת בטחון. אמהות היא מולדת, זה נכון, אבל לא כולנו נולדנו עם

הידע והבטחון לטפל בעולל קטן, והמשפחה המודרנית הרחיקה אותנו מהאפשרות לשהות בקבוצות של

נשים ולהיחשף על ידי כך להנקה ולטיפול בתינוקות מגיל צעיר. אם את חוששת מהטיפול בתינוק בימים

הראשונים מומלץ כי תבקשי עזרה מאמא, אחות, חברה או מבן זוגך, בעיקר בזמני המקלחת. את מוזמנת גם

ליצור אתי קשר ולקבל סיוע והדרכה. דף הדרכה זה מיועד לסייע לך להבין מה מצופה מתינוק בימיו הראשונים,

ולכן לזהות חריגה מהנורמה, הדורשת ייעוץ מקצועי.

 

הנקה

 

הנקה היא כמובן המזון האידאלי למרבית התינוקות ועד גיל חצי שנה תינוקך זקוק לחלב אם בלבד, ללא תוספות וללא מים. יש להניק את התינוק בכל פעם שהוא מגלה סימני רעב (מוצץ את היד) ולא לפי לוח זמנים. בשבועות הראשונים לחייו התינוק צריך לינוק בין 8-12 ארוחות ביממה במרווחים שונים (למשל יכולות להיות פעמים בהם המרווח בין ארוחה לארוחה יהיה שעה ויכולות להית פעמים שהתינוק יבקש לאכול 4 שעות אחרי הארוחה הקודמת). אם את נתקלת בקשיים, או יש לך ספקות האם התינוק מקבל מספיק חלב, אל תהססי לפנות לקבלת עזרה מקצועית.

 

הפרשות

 

כמות הפיפי והקקי של תינוקך הינם דרך מצוינת לדעת האם הוא מקבל מספיק אוכל. בנוסף, מחלות ומומים נדירים יכולים להתבטא בהעדר הפרשות או בהפרשות שונות מהנורמה, על כן יש לעקוב אחרי הפרשות התינוק, בעיקר בשבועות הראשונים לאחר הלידה. בכל חשש או ספק, יש להתייעץ עם אחות/רופא.

 

קקי

 

ביומיים הראשונים לאחר הלידה הקקי של תינוקך הוא שחור ונקרא מקוניום. ביום הראשון לאחר הלידה יש לוודא כי התינוק הפריש לפחות פעם אחת מקוניום. לאחר היום השני, משתנה המקוניום בהדרגה והוא הופך להיות בעל צבע צהבהב ובמרקם של קוטג'. אם לאחר 3 ימים מהלידה התינוק עדיין מפריש מקוניום יש לפנות לייעוץ בדחיפות. בשלב זה יש לוודא כי התינוק מפריש לפחות 2-3 יציאות ביום, בגודל של לפחות מטבע בינוני. בגיל חודש תדירות היציאות יכולה להשתנות, אך כל עוד היציאות במרקם תקין, התינוק נותן שתן ועולה במשקל ולא נראה סובל, גם יציאה אחת כל מספר ימים נחשבת תקינה. במידה והתינוק שלך יקבל תוספת לחלב אם, ריח הצואה והמרקם שלה ישתנו.

 

פיפי

 

ביממה הראשונה יש לוודא כי התינוק הפריש שתן לפחות פעם אחת. בימים הבאים אנחנו מצפים לשתן אחד לכל יום, כלומר 2 חיתולים עם שתן ביום השני, שלושה ביום השלישי וכן הלאה. מהיום השישי והלאה יש לצפות לפחות ל-6 טיטולים ספוגים בשתן ביממה. אם אינך בטוחה האם יש שתן בטיטול את יכולה להרגיש את המשקל שלו ביחס לטיטול נקי, או להכניס לתוך הטיטול פיסת נייר טואלט ולצפות שתספג כולה בשתן. בימים הראשונים צבע השתן יכול להיות כתום ועשוי להכיל גבישים, תינוקות בנות יכולות להפריש מעט דם, כל אלו מצבים תקינים בימים הראשונים ללידה.

 

טיפול בפופיק

 

לאחר הלידה וניתוק חבל הטבור נותר גדם, גדם זה אינו נחוץ לתינוק והוא נושר כעבור שבוע-שבועיים מהלידה. כדי למנוע זיהום של הטבור, יש לחטא פעמיים ביום את אזור החיבור בינו לבין הבטן, בעזרת אלכוהול 70%. אם מתפתח ריח מסריח או אודם חריג באזור, יש להתייעץ עם אחות או רופא.

 

משקל

 

יחד עם מעקב אחר היציאות, מעקב אחר משקל התינוק מהווה סימן חשוב לכך שהתינוק מקבל מספיק אוכל. בימים הראשונים לחייו התינוק עשוי לאבד עד 10% ממשקלו, בגיל 10-14 יום אמור התינוק לחזור למשקל הלידה, עד גיל חצי שנה להכפיל את משקל הלידה ועד גיל שנה לשלש אותו. בשבועות הראשונים לחייו מצופה מהתינוק לעלות כ-30 גרם ביום, או 150 גרם בשבוע. יש לזכור כי לכל תינוק יש קצב משלו ולא כל התינוקות "קראו את הספר", עם זאת, חוסר עלייה במשקל יכולה להעיד על תזונה לא מספקת וזהו מצב קריטי הדורש הערכה והתייחסות.

 

תופעות עוריות

 

בימים הראשונים אחרי הלידה ייתכן שיופיעו כתמים אדומים, כחולים או נקודות לבנות על גופו של התינוק. מרבית התופעות הללו ייעלמו בחודשי החיים הראשונים, אם יש לך ספק, התייעצי עם אחות או רופא. העור של התינוק יכול להיות יבש ומתקלף, גם זו תופעה תקינה. מומלץ לא להשתמש בשמן תינוקות כיוון שהוא מכיל כימיקלים רעילים, ניתן למרוח שמנים או משחות טבעיות או לחכות שהיובש ייעלם לבד.

 

צהבת

 

בימים הראשונים לאחר הלידה התינוק שלך עשוי להיראות צהבהב, כתוצאה מפירוק מוגבר של כדוריות דם אדומות ופינוי איטי של תוצר הלוואי שלהם, שהוא פיגמנט צהוב הנקרא בילירובין. צהבת זו אינה מדבקת והיא אמורה לחלוף עד שבועיים מהלידה. במידה והצהבת מופיע ביום הראשון ללידה או שהיא מחמירה במקום להיעלם או שהתינוק נראה אפטי, פני בדחיפות לחדר מיון. בנוסף, אם ידוע לך על רגישות לפול במשפחה או ילדים קודמים עם צהבת מוגברת, עלייך לצין זאת בפני הרופא המטפל כיוון שהם מעלים את הסיכוי לצהבת קשה. הבילירובין מתפנה בצואה של התינוק ולכן יניקה טובה המלווה הפרשות מרובות יכולה לעזור לטיפול בצהבת. בעבר היו עושם לתינוקות "אמבטיית שמש" למשך מספר דקות בכל בוקר, היום יש להיזהר מחשיפה מוגברת לשמש בשל הסכנה מסרטן העור.

 

גם אם את חסרת בטחון, עייפה ומתקשה להסתגל לתינוק החדש, נסי להנות מימים אלו שלא יחזרו לעולם. נצלי את השהות עם תינוקך ולימדי להכיר אותו ואת צרכיו, העניקי לו מגע חם בכל הזדמנות, אם ניתן החזיקי אותו עלייך עירום "עור לעור" כדי לחזק את בריאותו ואת תחושת הבטחון שלו, אם יש ילדים גדולים בבית נסי לחלק את זמן האיכות ביניהם ולשלב אותם, ככל הניתן, בטיפול בתינוק. 

bottom of page