top of page

  רוזי © 

הנקה- מה משפיע על כמות החלב ועל טעמו

מזל טוב!

 

תינוקך האהוב אחוז בזרועותייך, ההריון והלידה מאחורייך, אבל השאלות והחששות לא...

 

יחד עם רצונך להניק ולתת לתינוקך את המזון המושלם עבורו, וודאי שמעת מחברות או קראת ברשת שמועות שונות לגבי ההשפעה של תזונתך ואורח חייך על ייצור החלב ועל טעמו.

 

לפניך 10 עובדות שיעזרו לך לעשות קצת סדר בבלגן:

 

  • תזונה נבונה ומאוזנת שלך מספקת לתינוקך את כל מה שזקוק לו לצמיחה והתפתחות תקינים. במידה והתפריט שלך לא מאוזן, סביר כי תינוקך עדיין יקבל מה שנחוץ לו אך את תסבלי מחסרים. חסרים תזונתיים לאורך זמן עלולים לגרום לעייפות, כאבי ראש, הפרעות במערכת העיכול והעצבים ועוד. על כן, נסי להקפיד על תזונה מגוונת, עשירה בסיבים תזונתיים וכל אבות המזון.

 

  • רק מקרים של תת תזונה חמורה (פחות מ-1500 קלוריות ליממה) או מחלות מסוימות יכולים לפגוע באספקת החלב. דיאטה מתונה וירידה איטית  ומבוקרת במשקל לא פוגעים בייצור החלב.

 

  • הנקה נכונה היא הסוד לייצור כמות חלב מספקת, אם את נתקלת בקשיים מומלץ לפנות לעזרה מקצועית.

 

  • הנקה שורפת כ-500 קלוריות ליממה. ההמלצה לאם מניקה היא לצרוך כ 1800-2200 קלוריות ליממה. 

 

  • שתייה מרובה היא חיונית לייצור החלב, במיוחד בימים הראשונים אחרי הלידה בהם מיוצר קולוסטרום. השתייה הרצויה היא מים, אבל אם את מסוגלת לשתות רק משקאות ממותקים, עדיין עדיף לשתות אותם ולא להתייבש.

 

  • צום קצר אינו פוגע בתפוקת החלב, על כן ניתן לצום ביום כיפור או בכל מועד שיש לך צורך בכך ולהמשיך להניק כרגיל.

 

  • פעילות גופנית מאומצת במיוחד עשויה להשפיע על טעם החלב בשל ייצור חומצה לקטית, על כן יש לתכנן את הפעילות בהתאם לזמני ההנקה. מומלץ להניק קרוב ככל האפשר לפני הפעילות ואז רחוק ככל האפשר מסוף הפעילות. אם נסיונך מראה כי אין לפעילות הגופנית השפעה על הרצון של תינוקך לינוק, כנראה שזה לא מפריע לו ואת יכולה להמשיך להניק כרגיל.

 

  • ככלל, אין מזונות הגורמים גזים או כאבי בטן לכל התינוקות. אם תינוקך נראה באי שקט, סובל מכאבי בטן או מתפתל, נסי להוריד מזון "חשוד" אחד כל יום ולראות האם יש שינוי בהתנהגות התינוק. ייתכן ותגלי כי דווקא מזונות הנחשבים כ"מייצרי גזים" כמו כרוב וקטניות, כלל לא משפיעים על תינוקך, ואילו כוס קפה גורמת לו לעצבנות. אם את לא יכולה להמנע מהמזון ה"מציק" נסי לצרוך אותו רחוק ככל האפשר משעת ההנקה, למשל מיד בסיום ההנקה.

 

  • חומרים מסוכנים כמו אלכוהול, ניקוטין ותרופות מסוימות עוברים בקלות לחלב אם ולכן יש להימנע מהם ככל האפשר. תרופות לשיכוך כאב יש לקחת מיד בסיום ההנקה, התרופה המומלצת היא אדוויל, אך גם וולטרן ואקמול. יש להקפיד על המינונים המומלצים ולהמנע מלקיחה אם ידועה רגישות. תקופות להצטננות עשויות לייבש חלב אם, כך גם גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן. יש להיוועץ עם הרופא המטפל או עם המרכזים הטרטולוגיים (טלפונים בקישור תחתית הדף) לפני לקיחת תרופות בזמן ההנקה.

 

  • הנקה היא פעולה המווסתת על ידי הורמונים, על כן חשוב כי בזמן ההנקה תדאגי לסביבה נעימה ורגועה. בחודשים הראשונים אולי תמצאי כי יצירת פינת הנקה נעימה בבית עוזרת לך להירגע ולהתמסר לחיבור המדהים והמיוחד עם תינוקך. פינה זו יכולה להיות ספה מפנקת, מוקפת כריות רכות ונעימות, בקבוק מים בצד, מוסיקה נעימה, מבער עם שמנים, או כל מה שנעים לך ומרגיע אותך.  

 

 

בהצלחה והנאה!

 

 

 

*טלפונים של המרכזים הטרטולוגיים לייעוץ לגבי תרופות בהריון והנקה

 

 

bottom of page