top of page

  רוזי © 

הדרכה לתקופת משכב לידה

 

תקופת משכב לידה היא תקופה של 42 הימים, או ששת השבועות אחרי הלידה. תקופה זו היא תקופה בה הגוף אוסף כוחות, מתאושש מהלידה ומתחיל להסתגל להורות החדשה. בתקופה זו חשוב במיוחד שתקשיבי לגופך ולא תנסי לחזור לשגרה "כמה שיותר מהר", מומלץ להיעזר בקרובים ובמשפחה כמה שניתן, למשל בניקיון הבית, בישול וכל מה שיכול לעזור לך להתמקד בהתאוששות שלך ובהנקת התינוק.

לפי הרפואה הסינית, הלידה גורמת לאישה לאבד דם וצ'י ולכן האם עשויה להיות עייפה ומדוכדכת ועלולה לסבול מסחרחורת, טחורים ושינויים בהרגלי יציאות. אם את מרגישה שאת חלשה וצריכה חיזוק נוסף, מומלץ להתייעץ עם מטפל סיני בנוגע לתמצית "פוסט פארטום" המיועדת לחיזוק היולדת לאחר הלידה. בנוסף, את יכולה להתפנק בטיפולי שיאצו, רפלקסולוגיה או כל מה שעושה לך טוב ונעים. מגיע לך! הרווחת את זה ביושר.

 

להלן מספר דגשים אליהם כדאי לשים לב בתקופה זו, במקרה של חריגה מהנורמה, מומלץ להתייעץ עם המיילדת שלך, רופא נשים או ילדים, אחות, או יועצת הנקה, בהתאם לצורך.

 

דימום

 

לאחר הלידה מופרשת מהנרתיק הפרשה הנקראת "לוכיה", בשבועיים הראשונים הלוכיה אדומה ודמית ויוצאת בעיקר בשינויי תנוחה, כמו מעבר משכיבה לישיבה או לעמידה. בהמשך, צבע הלוכיה משתנה לורוד, אחר כך לצהבהב ובהדרגה היא נעלמת. אין להשתמש בטמפונים בתקופה זו אלא רק בפדים. אם הדימום כבד (החלפה של יותר מפד בשעה) או בעל ריח לא נעים יש לגשת להיבדק.

 

כאבי בטן

 

כאבי הבטן לאחר הלידה הם תוצאה של התכווצות הרחם, שגדל מאד בהריון ועכשיו מתחיל לחזור לגודלו המקורי. ההתכווצויות כואבות יותר בלידות חוזרות, אך גם בלידה ראשונה הן עלולות לכאוב, בעיקר בזמן ההנקה. אם הכאבים חזקים ואת מעוניינת לקחת תרופה לשיכוך כאב, מומלץ לקחת אקמול, שהוא התרופה המועדפת בזמן הנקה. עדיף לקחת את הכדור מיד אחרי הנקה, ולהקפיד לא לעבור את המינון המומלץ.

 

הפרינאום

 

אזור הפות והפרינאום (האזור בין הוגינה לפי הטבעת) עברו מאמץ קיצוני, בעיקר אם את אחרי הלידה הראשונה שלך. הקפידי לרחוץ את האזור בכל פעם שאת בשירותים. אם יש לך תפרים או נפיחות, מומלץ להניח על האזור פדים קפואים עם שמן קלנדולה או תרסיס "אלו פירסט". את התפרים אין צורך להוציא והם נספגים לבד בתוך כשבועיים. אם את מרגישה כאב בלתי נסבל באזור, עלייך להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

שדיים

השדיים שלך הכינו את עצמם במשך תשעת חודשי ההריון לתפקידם החשוב ביותר- הנקת תינוקך. אם זוהי לידתך הראשונה או שאת מרגישה חוסר בטחון, רצוי כי תתייעצי עם מדריכת הנקה כיצד יש להניק בצורה הטובה ביותר לך ולתינוקך. אם את מרגישה בטחון בהנקה, סמכי על עצמך, אך מומלץ כי תקראי את דף הדרכת ההנקה שלנו כדי לוודא שתינוקך מקבל את כמות החלב שהוא צריך. אם השדיים שלך קשים וכואבים, מרגישים "כמו אבנים",  חום גופך עולה,  או שתינוקך לא עושה מספיק פיפי או קקי, יש להתייעץ עם יועצת הנקה או אחות.

 

תזונה

 

בתקופה שלאחר הלידה מומלץ להקפיד על תזונה בריאה ומזינה, גם לצורך התאוששות הגוף שלך וגם בשל מעבר הרכיבים התזונתיים לחלב האם ומשם לתינוקך. יש להקפיד על מזון עשיר בסיבים תזונתיים, פירות וירקות מכל הצבעים (בעיקר כתומים וירוקים) וכל מה שמרגיש לך טעים ובריא. מומלץ להרבות במזון מבושל בטמפרטורה חמימה. עדיף להימנע ממזונות מעובדים, עשירים בנתרן וחומרים משמרים, להפחית בסוכרים, שמחלישים את הגוף, ולהקפיד לא לשתות יותר מ2-3 כוסות קפה, כיוון שקפאין עובר בקלות לחלב אם. יש להקפיד לשתות כ- 3 ליטר מים ביום וכדאי לשלב גם חליטות צמחים כמו פסיפלורה, קמומיל, לבנדר ומליסה (עדיף בלי סוכר). אם לקחת תוספי ברזל במהלך ההריון, המשיכי לקחת בהתאם להוראות הרופא המטפל.

 

מנוחה

 

הגוף שלך, חזק כל שיהיה, עבר חוויה מדהימה ומרגשת אך גם מתישה. זכרי כי תקופת משכב לידה נועדה לאפשר לך לאגור כוחות כדי להמשיך להיות אמא מכאן ועד יומך האחרון. נסי לנצל את זמני השינה של תינוקך ולנוח גם. הכביסה, הניקיון וכל היתר יכולים לחכות, הגוף שלך- לא.

 

 

 

והכי חשוב...

השתדלי להנות כמה שיותר מתקופה מופלאה זו ונצלי את המנוחה להכרות וקירבה שלך לתינוקך ולכל בני המשפחה.

bottom of page