top of page

  רוזי © 

אוגנדה, הארץ הכמעט-מובטחת

צ'מברליין הציע, הרצל כמעט אמר "יס, איי דו" (אני  יודעת , זה היה בקניה...). בסוף התעקשנו על  חצי סיכה על מפת  העולם.

אז מה יש באוגנדה שאין לנו והאם זה בכלל היה יכול להצליח (עבורי,  אגב, זה מצליח).

 

טייק איט איזי

קצב החיים פה אחר. ל...ג...מ...ר...י. עבור אישה מערבית אחוזת תזזית כמותי זה יכול לפעמים להביא את הסעיף. כל החלטה, אפילו הפשוטה והיומיומית ביותר, דורשת מחשבה וזמן. קודם מברכים, אחר כך מתיישבים בנחת, שוב מברכים ואז מתחילים לדבר, והרבה. אין לי מושג על מה, אבל אנשים פה כל הזמן מדברים והרבה.

 

אני יושבת עם אישה במעקב הריון ולצדי כריסטין, המתורגמנית. אני פונה אל האישה ושואלת "מה שלומך"? אני מבקשת מכריסטין לתרגם. כריסטין מהנהנת בראשה... בולעת רוק... מחייכת קלות... מסובבת ראשה לעבר היולדת... מסדרת את ישיבתה... לוקחת אוויר. היא פותחת בדברים עם האישה, זו מצחקקת, כריסטין מחזירה לה צחקוק. האישה מכסה את לובן שיניה עם כף ידה ולוחשת לכריסטין משהו בביישנות, כריסטין מהנהנת בראשה ברצינות. האישה מאריכה דברים וכריסטין מקשיבה בסבלנות, מהנהנת בראשה, מדי פעם משמיעה קול חלש כאילו מאשר את דברי האישה. כשהאישה מסיימת לדבר כריסטין מחייכת, לוקחת אוויר ומדברת-מנגנת באצ'ולי. האישה מקשיבה קשב רב. כריסטין מסיימת לדבר ושתיהן משתתקות. "מה היא ענתה?" אני מבררת עם כריסטין? "היא עוד לא ענתה", עונה כריסטין ועל פניה המבט המוכר כאילו אומר 'סבלנות, אישה לבנה, אנחנו בדרך לשם".

כל גלגל הוא לונה פארק

אם הבעלים של toys are us היו מגיעים לכפרים פה, הם היו פותחים ליין חדש של צעצועים, שם המותג - "לשחק עם מה שיש". אולי הם סוף סוף היו מבינים, את מה שברור לי כבר מזמן - ילדים לא צריכים צעצועים, הצעצועים של המבוגרים פשוט הרבה יותר מעניינים! עבור הילדים פה כל עץ נישא הוא מובייל ענק וכל גלגל אופניים הזרוק בצד הדרך הוא לונה פארק. אין פלא, איפוא, שגם המבוגרים פה הם אנשים פשוטים המסתפקים במועט. כל כך קל לחדש, להדהים ולהפתיע אותם, כמעט קל מדי. תמונתם על מסך המצלמה, זוג כפפות, בגד חדש, כל אלו דברים חדשים, מרתקים, מעלים חיוך והשתאות על פניהם.

עבורנו, אנשי המערב, קשה להאמין כיצד ניתן להסתדר עם כל כך מעט. כל כך מעט אוכל, כל כך מעט בית, כל כך מעט רכוש. הנשים פה מגיעות ללידה עם מלווה , כשעל ראשיהן קערת פלסטיק ובתוכה שלל סמרטוטים, המלווה נושאת על ראשה צרור עצים למדורה. זהו. סה-טו. 

 אני נדהמת כל פעם מחדש כיצד 4-5 סמרטוטים בלויים יכולים להחליף סדין,  שמיכה, שעוונית, טיטול, סמרטוט רצפה ותחבושת הגיינית. כל כך יעיל, כל כך אקולוגי, כל כך צנוע. ככה זה, כשכל גלגל הוא לונה פארק, ערימת סמרטוטים היא חדר לידה שלם.

ילדים זה שמחה (וחגיגה לעובדי הרווחה)

אם יש משהו שאוגנדה התברכה בו זה ילדים. הרבה הרבה ילדים. שיעור הפריון פה עומד על  6.3 לאישה (הממוצע האירופאי 1.6). אם את נערה בת 18 ועוד לא הרית, אז בקרוב מאד זה יקרה. זה גם טוב, גם רע ולפעמים גם מכוער (ראה פוסט ילדה ילדה ילד). מה שבטוח הוא שלכל מקום שתפנה את ראשך תראה ילדים, והרבה. לבושי סחבות, זבי חוטם, מקורזלי שיעור. הילדים פה עצמאיים כמעט מגיל אפס או יותר נכון מגיל שהם יורדים אחר-כבוד מהבד הכרוך לאימהותיהם על הגב (ואין פה כמעט אישה שאין לה תינוק על הגב). הרבה לפני הוסת  הראשונה  שלך , את כבר מספיק גדולה לסחוב את אחיך/אחותך על גבך ובטח ובטח מספיק גדולה לשאוב ולסחוב מים מהבאר הביתה. 

ילדים פה נדרשים לגמוע מרחקים כדי לשאוב ולסחוב מים מהבאר לכפר. וילדים, כמו ילדים, עוצרים בדרך לרחוץ בשלוליות של מי הגשם האחרון (פרזיטים וזיהומים שונים), להרים ברזל חלוד ולהשתעשע אתו (טטנוס!), לשחק עם חיה עזובה (כלבת!) לטפס על עץ גבוה ובכלל, בכפרים פה לא שמעו על "ילד עד גיל 9 לא חוצה את הכביש". 

דובי דובי דוברמן

התחבורה באוגנדה היא חוויה בפני עצמה (בעיקר לחובבי האדרנלין והסכנה). המדינה רחבה ומרביתה כפרית. למרבית האנשים אין כלי רכב וכל ערימת פח עם גלגלים משמשת להסעת נוסעים. החל באופניים, בודה- בודה (אופנועים), ואנים המשמשים כמוניות ומשאיות עמוסות סחורה. כל כלי רכב שעובר עוצר לעוברי אורח ומעמיס אותם, תמורת סכום סמלי, על כלי הרכב שלו. בגלל שמדובר בכסף, כלי הרכב פה עמוסים לעייפה. על אופנוע אחד מעמיסים אישה, ילד, תינוק וסל מלא כל טוב. מונית המיועדת ל-7 אנשים לא תתחיל לנסוע לפני שתדחוס לתוכה 15 איש לפחות. משאיות עמוסות סחורה עוצרות גם הן לטרמפיסטים ומחזות כמו משאית עמוסת בקר כשמעליהם יושבים עשרות אנשים אינה מחזה נדיר. הדרכים פה משובשות ולכל כביש עפר מלא מהמורות ובורות קוראים, בלי בושה, כביש. למרות תנאי הדרך הקשים הנהגים פה נוסעים במהירויות מופרזות ואחוז תאונות הדרכים פה גבוה ביותר. אין פה רמזורים, תמרורים או חוקי דרך.  איפה משמרות הזה"ב איפה?

 

אז אני לא בטוחה, אדון הרצל, שהעם המובחר היה מצליח להשתלב פה, אבל מה שבטוח, עבור האנשים פה, ישראל  היא ממלכתם של  האנשים הקדושים. "from Israel???!!" (עם רררר מתגלגלת), העיניים נפערות לרווחה, נוצצות. "אתם אנשים קדושים!" אנשים פה כמעט נופלים לרגליי כשהם שומעים שאני מישראל. אני מנסה להסביר להם שישראל היא סך הכל עוד מדינה, שחסר לנו מים, שהכבישים עמוסים, שהכל בארץ כל כך יקר ואנשים עצבנים וחסרי סבלנות. זה כמו לדבר לקירות. מהרגע שאמרתי את מילת הקסם (ישראל), אנשים כבר לא מקשיבים לי הם מהופנטים, כאילו הם מביטים במריה הקדושה בכבודה ובעצמה. ההילה על ראשי הופכת מסנוורת וקסומה אף יותר כשאני מספרת שנולדתי בירושלים. "Jerusalem?" "אז את אחות של ג'יזוס!! ".

 

המיסיונרים שהגיעו ליבשת במאה ה-19 עשו עבודה טובה. כ-90% מתושבי אוגנדה הם נוצרים, היתר מוסלמים. מה שהמיסיונרים שכחו לספר לאנשים המוקסמים פה זה שבמדינת ישראל חיים לרוב יהודים, ובכלל, הם שכחו לספר להם מה זה יהודים. אני מנסה להסביר את זה לאנשים פה "IM a jew, not christian" "את מוסלמית?" "לא, יהודייה"... את אחות של ג'יזוס. כן, גם ישו היה יהודי פעם. "אז את מוסלמית?" "לא, יהודייה". "are you sure?" שואלים הנדהמים. האמת, לא ממש בטוחה, אבל זה מה שכתוב לי בתעודת לידה - יהודייה.

הוסף תגובה

bottom of page